De keeshond is een hondenras dat relatief makkelijk is in de verzorging. De vacht is relatief makkelijk bij te houden. Qua beweging zijn er een aantal eisen, maar gelukkig hoef je niet dagelijks een marathon te lopen met het dier!

Vacht borstelen

De vacht van een keeshond vergt goede verzorging. De lange haren moeten regelmatig gekamd worden. Borstel de vacht minimaal wekelijks een keer met een pinnenborstel.

Een keeshond dien je “tegendraads” te borstelen, tegen de haarrichting in dus. Start bij de kop van het dier en borstel vanuit de nekharen naar voren toe. Houdt het geborstelde haar plat en ga zo verder. Op deze manier borstel je rustig alle vachtlagen van het dier.

Omdat het ras lange, zachte haren heeft, is het gevoeliger voor het ontstaan van klitten. Deze komen het meest voor achter de oren. Borstel dit gebied daarom extra goed.

De staart borstel je tot slot wel met de groeirichting mee.

Tip: begin al met borstelen op jonge leeftijd. Wanneer je het dier als pup al met regelmaat borstelt, zal het dier eraan gewend raken en zal het dier het op latere leeftijd gemakkelijker toelaten.

Beweging

Een keeshondje beweegt graag. Stilzitten is dan ook iets wat erg lastig is voor dit hondenras. Maar gelukkig betekent dit niet dat je dagelijks uren met het diertje moet gaan wandelen. Afhankelijk van het soort keeshond (voornamelijk afhankelijk van de grootte van het dier), volstaat een aantal korte wandelingen per dag. Een grotere keeshond heeft echter behoefte aan langere wandelingen.

Verder is uitdaging voor het ras erg belangrijk. Ze zijn graag bezig en zijn dan ook dol op gehoorzaamheidsoefeningen, spelen met soortgenootjes, graven, achter speeltjes aanrennen, kuilen graven; eigenlijk heeft een keeshond overal plezier in!